Tips Pelik Turunkan Kolesterol Elak Mati Mengejut

Tengah sedap-sedap main bola, tup-tup rebah. Ada pulak, bila kejutkan dari tidur, tak bangun-bangun dah. Ini adalah contoh-contoh kes mati mengejut akibat serangan jantung. Banyak sangat dah sekarang kes-kes macam ni. Tak kira umur dah pun. Salah satu punca terjadinya serangan jantung ni adalah kadar kolesterol yang tinggi. Tapi tahukah anda, salah satu tips yang boleh membantu menurunkan kolesterol adalah dengan memakan ikan sardin?

Ramai orang suka makan sardin. Tapi ramai jugak yang tak tahu khasiat ikan sardin. Jom kita bercerita pasal ikan sardin pulak hari ini. 

Ikan sardin merupakan antara ikan yang tinggi kandungan asid lemak omega-3, selain ikan-ikan laut dalam lain seperti ikan tuna, salmon dan mackarel. Omega-3 atau juga dikenali sebagai minyak ikan ini membantu menurunkan kolesterol yang tinggi di dalam darah. 
Kolesterol yang tinggi ini yang akan menyebabkan saluran darah tersumbat, dan seterusnya berlaku penyempitan dan mati mengejut. 

Bagaimana Kolesterol Tinggi Menyebabkan Serangan Jantung?
Serangan jantung terjadi apabila terjadinya penyumbatan atau penyempitan pada salur darah ke jantung. Penyempitan ini bermula apabila terdapat ‘luka’ pada bahagian dalam salur darah tersebut. Jadi, selepas tubuh mengesan ‘luka’ tersebut, maka ia akan bertindak serta merta dengan membaiki ‘luka’ tersebut. 

“EPA, sejenis asid lemak omega-3 membantu salur darah untuk menjadi lebih fleksibel agar salur darah tidak mudah luka dan kesannya adalah serta-merta”

Di sinilah kolesterol mula bertindak. Ia menjadi ‘plaster’ kepada luka tersebut. Semakin besar luka, semakin banyak kolesterol yang diperlukan untuk merawat luka tersebut. Bila semakin banyak kolestrol yang termendap di kawasan luka, ia akan menjadi plak yang akan menyebabkan penyempitan saluran darah. 
Ini yang akan menyebabkan berlakunya tekanan darah tinggi pula. Dan seterusnya serangan jantung, yang boleh menyebabkan kematian mengejut.

Ikan Sardin atau Omega Guard?

American Heart Association menyarankan agar kita mengambil pelbagai jenis ikan 2 kali seminggu untuk mendapatkan asid lemak omega 3. Tetapi, anda mempunyai pilihan dengan hanya mengambil 3 biji Omega Guard, minyak ikan yang kaya dengan EPA dan DHA daripada Shaklee.
Pengambilan Omega Guard akan mengelak kita makan daripada ikan yang tercemar. Omega  Guard ini diekstrak daripada ikan laut dalam seperti ikan sardin, makarel, herring dan ikan bilis. 

Jadi buat anda yang tidak ingin mati mengejut, terutama bagi suami (kadar sakit jantung lebih tinggi di kalangan lelaki), maka anda bolehlah membuat pilihan, samada nak makan ikan 2 kali seminggu atau memakan hanya 3 biji Omega Guard yang banyak fungsi lain.

Jangan cakap saya tak kongsi cara elak dan turunkan kolestrol tinggi yer!!!

Sempena Promo Beli 6 percuma 1 bulan ni, apa kata anda cuba? Sebotol pun boleh. Dan rasailah kesannya sendiri!

One Response

  1. Norhayati Suaib 15 November 2014

Leave a Reply