3 Cara Kenal Pasti Anda Gemuk Atau Kurus

Ramai yang tak perasan diri nya dah terlebih berat badan. Bila orang tegur nampak berisi, dah kata ‘eh, baru je lepas makan kek 2 slice tadi’. Nak cover lah tu. Tak kurang juga yang perasan dirinya gemuk. Padahal orang tengok dia dah kurus sangat. Apa-apapun yang anda rasa, kurus atau gemuk, jom kita belajar cara mengenalpasti adakah kita dah terlebih berat badan.

#1: UKUR LILIT PINGGANG (WAIST CIRCUMFERENCE)
Ukur lilit pinggang ni penting. Gunanya untuk mengukur lemak perut, lemak paling bahaya dalam banyak-banyak lemak kat badan. Ukur lilit ini adalah cara terbaik  ‘mengukur’ risiko masalah kesihatan kita di masa depan, seperti serangan jantung, kencing manis dan strok.
Cara Betul Mengukur Ukur Lilit Pinggang
1. Letakkan pita ukur di atas kulit, atau paling di atas sehelai baju nipis. 
2. Ukur di antara tulung rusuk terbawah dan tulang pinggul bagi lelaki. Bagi perempuan pulak, ukur pada kawas yang paling lengkung (narrow). Lebih kurang sama garis dengan pusat
3. Bernafas seperti biasa
4. Pastikan pita tidak longgar atau terlalu ketat.
Cara mengukur ukur lilit pinggang dengan betul
Ukur Lilit dan Risiko Penyakit
Ukuran ukur lilit yang boleh memberi risiko kepada lelaki dan perempuan berbeza. 
Untuk wanita, ukur lilit adalah seperti berikut:
Risiko bertambah pada 80cm ke atas
Risiko tinggi pada 88cm ke atas
Untuk lelaki pulak:
Risiko bertambah pada 94cm ke atas
Risiko tinggi pada 102cm ke atas

#2: BODY MASS INDEX (BMI)
BMI atau Body Mass Index ni pulak untuk kira anggaran lemak bdan, berdasarkan berat dan tinggi . 

Cara Kira BMI

Ini cara kira BMI. Cuba korang kira? 
Dah kira? Ok, Cuba tengok BMI korang dalam group mana?
#3: MAXIMUM WEIGHT LIMIT (MWL)

MWL ni adalah berat ideal kia mengikut jantina dan ketinggian. Bolehlah tengok jadual bawah ni, dan comparelah dengan berat sekarang. Apa macam? Berapa kg nak kene turun ni? 😉
Your Ideal Weight As Per Your Height
Dah buat kesemua cara kat atas tu? So, apamacam? Anda berada pada tahap kurus ke gemuk? atau memang ideal?
DETOKS BADAN UNTUK DAPAT BERAT YANG IDEAL

Sekarang ni ramai yang mula bercerita pasal detoks. Apa itu detoks?
Detoks ni maksudnya kita buang segala toksin yang ada dalam badan, yang hadir dari pelbagai sumber, seperti pencemaran udara, makanan yang diproses, mahupun dari stress yang kita alami. 
Toksin-toksin yang akan terkumpul ini yang biasa menyebabkan kita ni, yang gemuk, payah nak kurus, yang kurus pulak payah nak berisi. 
Maka di sinilah amat penting untuk kita detoks badan kita, agar segala nutrient yang diambil, mampu diserap dengan sempurna dan orang kata ‘menjadi ke badan’. 
Detoks Bersama Shaklee
Untuk detoks badan, ada banyak cara. Salah satu cara termudah adalah dengan supplement Shaklee. Tapi dalam Shaklee, ada pelbagai jenis detoks program yang boleh anda ambil mengikut kesesuaian dan kepentingan anda. 
Untuk set lengkap detoks, seperti dalam gambar di bawah.
Selain penjagaan pemakanan, senaman, pengambilan supplement Shaklee ini membantu mempercepatkan proses detoks. 
Nanti saya share saya punya testimoni sendiri selepas ikut program detoks bersama Shaklee selama 2 minngu 😉
Untuk yang berminat mengikuti program Slim Raya 2016 bersama saya, details semua ada dalam poster di bawah. Kami akan guide anda bersama-sama sehingga kita semua berjaya.
Untuk pertanyaan mengenai set detoks, bolehlah hubungi saya di nombor di bawah.

Leave a Reply