Cara Elak Kulit Kusam Kesan Terdedah Cahaya Matahari Dengan Selamat

Kalau dulu, kaum hawa banyak duduk di rumah je. Jadi suri rumah. Tapi sekarang, ramai dah kaum hawa yang bekerja di bawah terik mentari. Contohnya arkitek, penyelia tapak pembinaan, engineer. Belum kira lagi petani moden. Malah, jadi driver anak-anak ke sekolah pun memerlukan kita kaum hawa duduk di bawah sinar matahari sentiasa.
Ini menyebabkan kulit kita sekarang takde dah lah secantik mak-mak kita dulu. Kulit cepat kusam dan nampak tua dari umur kita sebenarnya. Betul tak?
Kesan Terdedah Pada Matahari
Salah satu punca kulit menjadi kusam dan cepat nampak tua adalah disebabkan sering terdedah pada matahari.
Menghabiskan masa di bawah sinaran matahari mampu mengeringkan kulit.
Sinaran matahari sekitar 10 pagi ke atas hingga jam 4 tidak elok untuk kesihatan kulit. Ia mampu membuatkan kulit anda makin kusam dan sel kulit pun boleh cepat mati.

Pelindung Matahari 

Sebagai langkah berjaga jaga, wajibkan diri untuk memamaki pelindung matahari (UV lotion atau suncreen) yang ada SPF

Kepentingan SPF

SPF boleh dikatakan sebagai ukuran perlindungan. Walau bagaimanapun, ia mempunyai kaitan dengan jangka masa anda boleh berada bawah sinar matahari sebelum anda mengalami sunburn.
Contohnya SPF 30 akan membolehkan anda berada di bawah cahaya matahari 30 kali lebih lama,berbanding tanpa penggunaan sunblock.
Sekiranya anda boleh duduk di bawah cahaya matahari tanpa terbakar kulit selama 10 minit,penggunaan produk yang mempunyai SPF 30 membolehkan anda berada di bawah cahaya matahari selama 30 x 10 minit, iaitu bersamaan 300 minit atau 5 jam.
Walaubagaimanapun,ia hanya anggaran. Sebagai contoh, SPF dikira menggunakan ketebalan 2mg/cm padu sedangkan kajian mendapati bahawa pengguna sunblock hanya meletakkan 0.5sehingga 1.3 mg/cm padu sahaja pada kulit mereka.
Oleh yang demikian,secara praktikalnya, produk sunblock mungkin perlu disapu lebih kerap.

Apa itu UVA dan UVB

Sinar matahari yang berbahaya bagi kulit mahupun mata ialah UVA dan UVB yang tidak kelihatan pada pandangan mata. Kedua-duanya memiliki pananggelombang di atas 400nanometer.
UVB menyebabkan kerosakan pertama pada permukaan kulit atau epidermis. Panjang gelombangnya lebih pendek dari UVA.
Walau bagaimanapun, sinar UVA juga meresap ke bahagian kulit yang lebih dalam dan boleh merosakkan serat kulit dan keanjalannya. Ia menyebabkan kesan jangka panjang seperti penuaan pra matang dan kedutan.

Kesan UV Ke Atas Kulit

Pendedahan kepada cahaya UV adalah factor persekitaran yang paling penting yang boleh menyebabkan kanser kulit dan bibir. Kanser melanoma adalah jenis kanser yang sangat merbahaya.
Selain daripada itu, cahaya UV ini juga akan menyebabkan penuaan pra matang iaitu proses penuaan yang berlaku lebih cepat daripada sepatutnya. Malah ia uga boleh membawa kepada masalah mata yang dikenali sebagai katarak.
Kerosakan yang berlaku pada kulit akibat cahaya matahari adalah cumulative, iaitu ia akan berkumpul. Oleh yang demikian, adalah penting untuk memastikan bahawa kanak-kanak diberi perhatian yang lebih tentang bahaya pendedahan kepada cahaya matahari.
Adalah dianggarkan bahawa individu yang berusia 15 tahun telah pun menerima separuh daripada jumlah keseluruhan hidupnya, radiasi-radiasi yang merbahaya akibat cahaya matahari. Ini kerana kanak-kanak lebih gemar bermain di luar rumah tanpa memikirkan keburukan yang bakal mereka hadapi

Memperkenalkan Ultimate Protection Whitening Lotion

Bahan utama :
1. Rumusan ringan, tidak melekit dan kaya dengan pati botani seperti Mulberi untuk mencegah kerosakan kulit akibat pendedahan kepada sinaran matahari,
2. Mountain Arnica untuk melegakan kera dangan kulit dan mengukuhkan ketahanan kulit terhadap elemen negatif persekitaran.
3. Mempunyai SPF15
 
Fungsi:
1. Membantu Mengelakkan kerosakan dari matahari
2. Mengurangkan keradangan kerana terdedah sinaran terik matahari
3.Memberi Perlindungan pada kulit disamping bertindak sebagai pelembap pelbagai fungsi
4. Perlindungan kulit terhadap pencemaran alam sekitar.

Cara Nak Elak Kulit Kusam Kesan Dari UV ( Untuk Kesan Yang Lebih Baik)

 
Skin Care
1. Remove Kulit Mati – Dengan menggunakan Gentle Action Make Up Remover
2. Basuh Muka – Dengan Gentle Deep Foaming Cleanser
3. Tutup Liang Pori Dengan Toner – Dengan Soothing Radiance Whitening Softner
4. Cegah Dari Sinaran UV – Guna Ultimate Protection Whitening Creme. Ada SPF15.
5. Repair Kulit PadaWaktu Malam – Guna Overnight Renewal Whitening Creme

 Untuk melihat sendiri testimoni pengguna skin care Nutriwhite, bolehlah klik di sini

 
Suplemen
1.Vitamin C – untuk elak radiasi dari sinar UV.
Dapatkan Skin Care Nutriwhite dan Vita-C Plus Dengan Segera
 
Untuk mendapatkan skin care Nutriwhite dan Vita-C Plus, anda bolehlah hubungi saya di 012.887.9897.
Bulan April ni last Shaklee gunakan harga lama. Bulan Mei 2017 ni, Shaklee memperkenalkan harga baru dengan sedikit kenaikan.
Buatlah order sekarang sementara masih ada masa.

Leave a Reply