5 Petanda Awal Anda Bakal Terkena Serangan Jantung Dalam Masa Terdekat

Satu hari, anda diserang sakit dada, rasa tak selesa di leher, rahang dan di kedua belah lengan.

Anda kata, beri saya masa berehat sekejap. Sekejap lagi, sakit kembali datang. Anda rehat lagi.

Tahukah anda; rasa sakit dada, tak selesa di leher, rahang dan lengan itu adalah petanda anda mungkin sedang mengalami petanda awal serangan jantung.

Hanya 10-15 minit selepas itu anda berkemungkinan besar untuk serang penyakit jantung (heart attack).

Ramai yang mengambil mudah terhadap petanda serangan sakit jantung, terutama sekali bagi wanita.

Serangan jantung biasanya datang secara tiba-tiba. Tetapi anda boleh kenali apa bibit-bibit permulaan atau petanda-petanda kepada serangan sakit jantung sebelum ia menjadi lebih parah.

6 Petanda Awal Serangan Jantung

Petanda-petanda biasa anda bakal terkena serangan jantung adalah seperti berikut:

#1. Sakit Pada Bahagian Dada

Sakit dada ini biasanya sakit yang sederhana atau kuat. Anda akan rasa tekanan di dada, atau dada rasa bagai dihimpit lebih dari seminit.

Atau sekejap datang sekejap hilang dan datang balik. Ini berlaku terutama pada dada sebelah kiri sedikit.

Sakit pada bahagian dada ini adalah disebabkan oleh saluran arteri yang membawa darah sedang tersumbat.

Bila saluran darah arteri tersumbat, ia menjejaskan perjalanan darah. Ini kemudiannya akan menyebabkan rasa kebas atau kelemahan tubuh.

Usah ambil remeh jika kerap sakit dada.

#2. Sakit Pada Bahagian Atas Badan (Upper Body)

Sakit atau tidak selesa di bahagian lengan, belakang, leher, rahang, perut atau bahagian atas badan juga merupakan salah satu petanda awal serangan jantung.

Bahagian-bahagian atas badan ini sakit sebab pengaliran darah tidak sampai ke atas.

Darah tidak sampai ke atas sebab otak keliru untuk menganalisa di antara 2; adakah otot jantung sedang kekurangan oksigen, atau otot yang dekat dengan jantung sedang sakit?

Otot yang berdekatan dengan jantung termasuklah lengan, rahang, siku, leher mahupun bahagian belakang.

Kekeliruan ini berlaku disebabkan oleh amaran kekurangan oksigen ini dihantar ke sistem saraf di mana semua saraf berkumpul di satu tempat dan menyebabkan kekeliruan penghantaran amaran.

#3. Sesak nafas

Rasa sesak nafas atau tercungap-cungap dan nafas pendek juga merupakan petanda awal serangan jantung bakal berlaku.

Sesak nafas berlaku di sebabkan oleh penebalan arteri.

Apabila arteri menebal, darah yang membawa oksigen tidak dapat mengalir.

Bila oksigen tidak dapat mengalir dengan baik, oksigen dalam darah akan berkurangan kurang dari tahap sepatutnya. Ini yang menyebabkan sesak nafas berlaku.

#4. Muntah-muntah dan pedih ulu hati

Oleh kerana serangan jantung kerap terjadi kepada mereka yang lebih berumur dan mengalami masalah pencernaan, maka kesilapan antara pedih ulu hati atau komplikasi keracunan makanan biasa berlaku.

#5. Kerap Berpeluh

Kerap berpeluh terutamanya ketika tidak melakukan aktiviti fizikal juga merupakan petanda awal serangan jantung.

Pengepaman darah untuk melalui arteri yang tersumbat memerlukan tenaga yang lebih dan suhu badan akan meningkat. Maka untuk mengekalkan suhu, badan terpaksa menghasilkan banyak peluh.

#6. Letih atau lemah

Letih adalah disebabkan oleh tenaga lebih yang diperlukan oleh jantung untuk mengepam darah. Ini menyebabkan kita cepat letih tanpa sebab.

cara merawat sakit jantung

Sakit-sakit seperti pening, batuk dan hilang selera makan juga merupakan salah satu petanda-petanda awal serangan sakit jantung. Ia akan berlaku beberapa minit dan  berterusan ketika anda sedang aktif membuat aktiviti fizikal atau tekanan emosi dan ianya tidak hilang walaupun berehat.

Jika anda mempunyai lebih dari 2 petanda yang di senaraikan di atas, anda perlu ambil langkah pencegahan dengan secepat mungkin.

Petanda Awal Serangan Jantung Berbeza Antara Lelaki dan Wanita

Beza antara petanda-petanda awal serangan jantung antara lelaki dan wanita adalah, kebiasaannya lelaki akan berpeluh sejuk dan merasai kesakitan bergerak hingga ke lengan.

Manakala wanita pula akan merasa sakit di bahagian leher, belakang, sesak nafas dan pedih ulu hati.

Wanita juga mungkin akan mengalami masalah perut. Kadang-kadang mereka berasa cepat penat, sakit kepala dan pening. Seminggu dua sebelum serangan jantung yang serius berlaku, wanita mungkin mengalami petanda seperti selsema atau masalah tidur.

Wanita biasanya akan menganggap petanda itu sebagai perkara kecil dan tidak pedulikannya.

Apa Yang Perlu Anda Lakukan Jika Terkena Serangan Jantung Secara Mengejut?

ORang terdekat perlu telefon 999 dengan segera. Atau jika anda berdekatan dengan hospital, segera ke hospital. Anda boleh selamat jika anda mendapatkan rawatan dalam masa 90 minit.
cara merawat sakit jantung

Sekiranya anda mempunyai aspirin di rumah, anda akan diminta untuk mengunyah dan menelan aspirin. Ini bagi menurunkan risiko darah beku di dalam darah anda.

Ikhtiar Mengelakkan Serangan Sakit Jantung

Jika keluarga anda mempunyai sejarah pernah di serang stroke atau tiba-tiba di serang sakit jantung, saya cadangkan anda ambil langkah bijak untuk mengelakkan serangan jantung daripada berlaku.

Antara cara mudah untuk mengelakkan serangan jantung termasuklah dengan mengamalkan gaya pemakanan yang sihat yang kurang kolesterol dan mengamalkan gaya hidup yang sihat seperti kerap bersenam dan aktif bergerak.

–> Baca juga tips untuk pastikan jantung sentiasa sihat dan kuat

Selain daripada itu, anda juga disarankan untuk mengamalkan supplement kesihatan jantung.

Supplement Untuk Elak Serangan Jantung Secara Tiba-tiba

Supplement terbaik untuk mengelakkan anda daripada diserang serangan sakit jantung secara tiba-tiba adalah Vivix.

petanda awal sakit jantung

Vivix mengandungi resveratoral
Resveratoral mengelakkan serangan sakit jantung.

Kenapa Vivix?

Vivix mengandungi resveratoral.

Resveratoral membantu menguatkan otot-otot jantung.

–> Baca juga apa itu Vivix dan resveratrol

Resveratoral juga sangat penting untuk mengelakkan plak daripada terbentuk.

–> Baca juga bagaimana jantung boleh tersumbat

Plak terbentuk hasil dari oksidisasi kolesterol dan lemak dari makanan yang anda makan.

Plak yang berkumpul dalam salur darah lambat laun akan pecah dan menjurus kepada penghasilan darah beku dalam salur darah.

Darah beku ini kemudiannya akan menyebabkan pengaliran darah kepada jantung terganggu dan menyebabkan serangan sakit jantung.

Jika anda mempunyai salah satu petanda seperti di atas sepertiselalu rasa macam dihimpit semasa tidur atau sangat cepat letih; anda di sarankan untuk mengambil langkah berjaga-jaga sebagai pencegahan serangan sakit jantung dengan mendapatkan Vivix hari ini.

–> Baca juga kajian resveratrol dan sakit jantung dari US National Library of MedicineNational Institutes of Health

Untuk permulaan, jika anda dalam lingkungan umur 30-an, saya sarankan untuk ambil sekurang-kurangnya 2 botol Vivix yang bernilai hanya RM 1,007.

Jantung adalah salah satu organ yang paling penting dalam tubuh. Oleh sebab itu jantung anda sangat perlukan kuantiti resveratoral yang lebih banyak dari biasa.

Resveratrol yang banyak di perlukan untuk baik pulih pada kerosakan pada salur darah-salur darah yang  berdekatan jantung dan baik pulih kepada otot-otot jantung yang mula longgar dan rosak

Resveratrol juga di perlukan untuk menghilangkan mana-mana plak yang sedang terbentuk akibat gaya pemakanan yang kurang sihat selama ini.

DAPATKAN VIVIX DENGAN SEGERA

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan sebotol Vivix hari ini, boleh terus buat pembelian Vivix secara Online di sini (klik). Harga sebotol Vivix ialah RM503.50 sahaja. Pembayaran dengan Kad Debit atau Kad Kredit. Vivix akan dihantar terus kepada anda oleh pihak Shaklee (M).
Berita baik! Anda boleh beli Vivix pada harga lebih jimat dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee, dan terus nikmati penjimatan sehingga 20%. Beli 2 botol Vivix, dan dapat keahlian Shaklee percuma + penghantaran kurier percuma seluruh Malaysia + cash rebate bulan hadapan. Penjimatan berganda!
WhatsApp kami di 012-8879897  untuk mendaftar keahlian + pembelian vivix.
Jadual pemakanan Vivix dan konsultasi berterusan diberikan eksklusif untuk customer yang membuat pembelian dari kami, umieohumie.com sahaja. Harap maklum.

Leave a Reply