5 Vitamin Penting Untuk Kulit Sihat Menawan

Masing-masing anak dara nak ambik itu ini nak cantikkan kulit. Mak-mak apa kurang nya. Makin sibuk mencantikkan kulit, untuk suami. Nanti Encik Suami pegang kasar je, payah jugak kan?? Pendek kata, wanita ni, kalau part cantikkan kulit especially kulit wajah, memang tak boleh dipisahkan. Macam-macam kita makan nak bagi cantik. 

Tapi, tahukan kita, dalam setiap makanan kita ambil ada vitamin, dan ada vitamin yang memang amat membantu dalam mencantikkan kulit.

#1: Vitamin A Untuk Kedutan

Semua orang tahu vitamin A amat bagus untuk kulit. Ia membanttu mengurangkan kedutan, memudarkan jeragat serta melicinkan kulit yang kasar. Antara makanan bervitamin A tinggi adalah buah tomato.  

#2: Vitamin B3 Untuk Kulit Kemerahan

Vitamin B3 bertindak dengan meningkatkan penghasilan ceramide dan fatty asid yang menjadi penghadang luaran kepada kulit. Jika penghadang ini kuat, kulit akan mudah mengekalkan kelembapannya. Selain itu, vitamin B3 juga membantu merencatkan perpindahan pigmentasi ke sel kulit, maka berkuranglah bintik-bintik hitam. Insyaalah, lambatlah nak dapat jeragat. Sumber vitamin B3 antaranya adalah sayur hijau dan kekacang.

#3: Vitamin C Untuk Jeragat
Vitamin C pulak, baik untuk menghalang radikal bebas yang menyebabkan terjadinya kedutan Mop up the free radicals that trigger wrinkling, sagging, and other
aging changes. Vitamin C also helps smooth and firm skin and fade brown
spots. In one study, women who treated sun-damaged skin with a C cream
for six months saw significant improvement in fine lines and
discoloration. Though the benefits of retinoids (see vitamin A) and
vitamin C sound similar, using both delivers more complexion perfection.
“Skin aging occurs in various ways, so you need multiple forms of
defense and repair,” says Dr. Lup

#4: Vitamin E Untuk Kelembapan Kulit
Untuk kelembapan kulit, vitamin E dapat membantu. Ia juga membantu menuetralkan radikal bebas yang menyerang kulit. Kajian menunjukkan, pengambilan vitamin E mampu meneutralkan 0Quell dryness by helping skin retain its natural moisturizers. Also,
vitamin E’s potent ability to neutralize damaging free radicals has
earned it the moniker “the protector.” A slew of skin care studies
document its superstar status. In one, E significantly reduced the
number of these unstable molecules created after exposure to cigarette
smoke. Others show that when it’s used before UV exposure, skin is less
red, swollen, and dry.

#5: Vitamin K Untuk Lingkaran Gelap
Vitamin K membantu mengurangkan lingkaran gelap bawah mata. Vitamin K membantu mengawal pembekuan darah di bawah kulit, yang dipercayai menjadi punca berlakunya lingkaran di bawah mata.

Leave a Reply