8 Tips Yang Membuat Jantung Wanita Sihat

Jika anda wanita dan merasakan anda tidak berpotensi diserang penyakit jantung, ia adalah salah. Wanita, sama juga seperti lelaki, mempunyai potensi yang tinggi untuk menghidap penyakit jantung. Namun ada berita baik buat para wanita. Banyak perkara boleh kita lakukan untuk menurunkan risiko diserang sakit jantung.
Hanya 25% daripada risiko penyakit jantung adalah daripada genetik. Selebihnya, adalah dalam kawalan kita.  
Jom ikut 8 tips ini untuk mengelakkan salur darah tersumbat dan darah beku yang boleh menyebabkan jantung wanita terhenti. 

8 TIPS YANG MEMBUAT JANTUNG WANITA SIHAT

#1. Hadkan Pengambilan Daging Merah dan Daging Proses

Mereka yang mengambil 4 oz daging merah sehari (lebih kurang saiz daging burger tu), meningkatkan risiko menghidapa sakit jantung dalam 30% berbanding yang mengambil 5oz seminggu. 
Begitu juga bagi yang gemar daging proses seperti sosej. Ia tidak memberi sebarang kebaikan kepada kesihatan, seperti dinyatakan dalam satu kajian daripada National Cancer Institute.
Selain meningkatkan risiko sakit jantung, tinggi kolestrol dan kencing manis, daging merah juga meningkatkan risiko anda menghidap barah usus.

#2. Ambil Alkohol Secara Sederhana Atau HENTIKAN!

Walaupun ada kajian mengatakan bahawa meminum segelas wine merah setiap hari membantu melindungi jantung dan seluruh sistem vaskular anda,namun minum sedikit alkohol berhubungkait dengan risiko barah payudara bagi perempuan. 
Minum banyak alkohol pula, meningkatkan risiko sakit jantung dan menyumbang kepada barah. Jadi jika anda tidak pernah minum alkohol, jangan mulakan.]

#3. Bercutilah Untuk Hilangkan Stress

Bercuti dengan kerap membantu anda mengurangkan risiko diserang sakit jantung sebanyak 1/3. 
Terlalu banyak komitmen di dalam kerja, tak kisahlah anda kerja di mana, sebagai apa sekali pun, termasuk suri rumah pun ada stressnya tersendiri. Stress yang tidak dapat diurus akan meningkatkan lagi risiko anda diserang sakit jantung. 
Cara paling senang lepaskan stress, cuba pejamkan mata, tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan. Cuba bayangkan perkara yang best-best. Buat sekali sehari, untuk 10 minit. Jantung kita pasti menyukainya.

#4 ‘Be Positive’

Jika kita asyik mengeluh, dan hanya berseronok orang kata ‘once in a blue moon’, perangai begini akan meningkatkan risiko kita 3x ganda diserang sakit jantung. Sebaliknya, atitud yang positif meningkatkan kualiti hidup kita dan membantu kita untuk terus kekal sihat.
Carilah kawan yang berfikiran positif, buat apa yang anda suka dan minat, berkebun dan bergembiralah dengan keluarga. 
Jika anda rasa sedih dan murung, jumpalah dengan doktor. Ramai wanita yang mengalami gangguan emosi yang boleh dirawat.

#5 Bersenam

Wanita yang berjalan ayau bersenam setiap hari lebih kurang diserang sakit jantung dan strok, mempunyai tekanan darah yang lebih rendah dan HDL kolestrol yang sihat, Dalam masa 90 hari, doktor dah dah boleh ukur kesan bersenam secara kerap kepada jantung kita. 
#6 Makan Makanan Tinggi Serat
Makanan bijirin penuh baik untuk jantung kerana ia mempunya jumlah serat yang tinggi. Makanan berserat tinggi membantu menurunkan risiko penyakit jantung dan kencing manis. Serat akan menyebabkan makanan untuk kekal di dalam perut lebih lama dan membuat kita rasa lebih kenyang dan gula di dalam darah tidak akan naik dengan mendadak selepas anda makan.
Mengikut satu kajian yang dijalankan selama 14 tahun, mereka yang mengambil serat lebih banyak (terutama dari buah dan bijiran penuh) mempunyai risiko 18% kurng daripada yang mengambl sedikit serat. 

#6 Makan Makanan Tinggi Serat

Tidur lambat disebabkan menonton TV atau membuat kerja dilaporkan meningkatkan risiko perubahan biokimia di dalam badan anda yang menyebabkan sakit jantung naik 3 kali ganda. Lebih buruk lagi, memendekkan waktu tidur akan menggalakkan anda makan lebih dari yang sepatutnya dan menyebabkan badan kita tidak sensitif lagi pada insulin. Ini akan mengganggu jantung dan salur darah, dan meningkatkan risiko kencing manis. 

#5 Vitamin Jantung

Amalkan vitamin untuk supplement kesihatan jantung. Ya, makanan yang sihat memang bagus.
Cuma zaman sekarang kebanyakan makanan telah kehilangan banyak nutrisi akibat pencemaran tanah dan proses bawa makanan dari ladang ke supermarket.
Oleh sebab itu anda memerlukan vitamin tambahan dari makanan tambahan iaitu supplement.
Mahu tahu vitamin apa yang bagus untuk memastikan jantung anda kekal sihat?
Teruskan membaca.


VITAMIN UNTUK KEKALKAN KESIHATAN JANTUNG

Orang barat cakap “An apple a day keeps the doctor away.”
Peribahasa melayu pula menyatakan “Sediakan payung sebelum hujan.”
Apa yang ingin saya sampaikan adalah, jika anda tergolong dalam golongan yang ada kemungkinan untuk di serang sakit jantung, adalah lebih bijak untuk anda mengambil langkah berjaga-jaga sewaktu masih sihat dan kuat.
Golongan yang berkemungkinan tinggi di serang penyakit jantung biasanya adalah yang mempunyai ahli keluarga seperti ibu atau ayah atau adik-beradik yang pernah di serang serangan jantung atau stroke.
Salah satu langkah berjaga-jaga ini termasuklah dengan mengamalkan supplement untuk menguatkan otot-otot jantung agar jantung sentiasa kuat untuk mengepam darah, otot-otot jantung sentiasa tegang dan salur darah pada jantung sentiasa sihat agar tidak berlaku jantung tersumbat.
Vitamin yang terbaik untuk jantung adalah Vivix.


BAGAIMANA VIVIX MEMBANTU JANTUNG ANDA?

Vivix mengandungi resveratrol.
Resveratrol bertugas membantu baik pulih bahagian jantung yang dah mula rosak akibat faktor usia dan persekitaran.
Resveratrol juga mempunyai kebolehan untuk membantu menguraikan ketulan darah yang mula membeku di mana-mana salur darah, sekaligus mengelak serangan strok secara tiba-tiba.

CARA DAPATKAN VIVIX UNTUK JANTUNG ANDA

Jika anda baru mahu mencuba supplement ini, adalah lebih baik untuk anda terus ambil 2 botol untuk kegunaan sebulan. 2 botol Vivix ini hanya bernilai RM 1,007.
Jantung adalah salah satu organ terpenting dalam tubuh, jadi ia perlukan dos supplement yang lebih dari biasa.
Vivix adalah supplement di dalam bentuk cecair yang pekat. Ia boleh di minum begitu sahaja atau di larutkan di dalam air.
Jika anda ambil ubat doktor, jarakkan pengambilan Vivix selama sekurang-kurangnya satu jam dengan ubat doktor.
Untuk dapatkan Vivix, anda boleh terus hubungi saya :
Sithy Harjieah
WhatsApp : 012 887 9897

2 Comments

  1. azimah mohd zainuddin 7 March 2017
    • Umie 9 March 2017

Leave a Reply