Cara Hilangkan Darah Beku Di Jantung Supaya Tidak Dibedah

Masalah jantung tersumbat dan menyempit disebabkan oleh darah beku (plak) sering terjadi di kalangan rakyat Malaysia. Dulu masa saya bekerja di Unit Jantung di salah sebuah hospital kerajaan, boleh dikatakan sekurang-kurangnya 30 kes jantung tersumbat yang memerlukan rawatan setiap bulan yang perlu diberi perhatian. Dan kebanyakkan antara mereka adalah lelaki.

–> Jemput baca di sini bagaimana darah beku terjadi dan boleh menyebabkan maut

 

Rawatan Untuk Masalah Saluran Jantung Tersumbat

Terdapat 2 jenis rawatan yang biasa digunakan untuk masalah saluran jantung yang menyempit atau tersumbat.

Rawatan Sakit Jantung #1 : Angioplasty (dengan stent atau tanpa stent)

Prosedur memerlukan doktor untuk memasukkan stent ke dalam saluran darah yang menyempit atau tersumbat menggunakan catheter dan  belon melalui lengan, pergelangan tangan ataupun pangkal paha.

Stent dipasang bertujuan untuk buka bukaan sempit saluran darah untuk membenarkan pengaliran darah.

cara hilangkan darah beku di jantung

Perhatikan stent dan belon di pasang untuk membuka ruang saluran darah yang sempit supaya darah boleh mengalir dengan lebih baik

Rawatan Sakit Jantung #2 : Pintasan jantung (Bypass)

Ini  merupakan major operation.

Salur darah dari bahagian lain badan akan diambil dan dan digunakan untuk membuat pintasan pada jantung yang tersumbat.

Sebagai contoh, salur darah darah kaki atau tangan, atau salur darah dari dada akan digunakan sebagai pintasan kepada jantung.

cara hilangkan darah beku di jantung

Lihat gambar ini untuk ilustrasi contoh bypass yang di lakukan untuk pesakit jantung.

Selepas rawatan pintasan jantung, perkara-perakara berikut perlu di titik beratkan:

  • Menjaga luka pembedahan
  • Pengambilan ubat yang konsisten
  • Menjaga berat badan
  • Hadir untuk kelas pemulihan jantung
  • Jaga cara hidup anda

Kesan pengambilan ubat jantung juga perlu dipertimbangkan.

Tempoh Masa Menunggu Untuk Pembedahan Rawatan Sakit Jantung

Walaupun doktor yang periksa jantung akan sahkan yang jantung anda perlukan rawatan secepat mungkin, pembedahan tetap bergantung kepada availability.

Tempoh menunggu untuk rawatan angioplasty biasanya boleh mengambil masa sehingga sebulan. Bergantung kepada senarai pesakit yang menunggu.

Rawatan jantung bypass pula sangat mengambil masa kerana ia merupakan pembedahan yang besar (major surgery). Pembedahan biasanya terpaksa tunggu lama sebab tidak cukup pakar bedah.

Alternatif Untuk Hilangkan Darah Beku di Jantung

Walaupun anda mungkin terpaksa tunggu hingga sebulan untuk rawatan pembedahan sakit jantung, sakit jantung bukan perkara main-main, ia serius.

Jantung nadi kita.

Namun pihak hospital terpaksa dahulukan mana yang betul-betul kronik atau yang berada di baris hadapan dalam senarai penunggu.

Saya cadangkan semasa menunggu untuk dibedah, anda juga boleh ikhtiar untuk ambil supplement Vivix untuk bantu hilangkan darah beku di jantung.

–> Baca juga 5 tips untuk memastikan jantung sentiasa sihat

Apa Itu Vivix

Vivix merupakan supplement cecair dari Shaklee.

Vivix mengandungi resveratoral.

Mengikut kajian, resveratoral bagus untuk baik pulih saluran darah yang pecah dan mencairkan darah yang beku. Mana-mana darah beku yang resveratrol jumpa, darah beku tersebut akan di cairkan.

–> Baca juga : Apa itu Vivix

–> Baca juga peranan resveratoral dalam sakit jantung

Anda juga boleh ambil Vivix semasa ambil ubat yang doktor beri. Cuma jarakkan sejam dari pengambilan ubat.

Oleh kerana darah beku di jantung adalah perkara yang agak serius, saya cadangkan anda bermula dengan 6 botol Vivix untuk permulaan.

Ini kerana resveratoral diperlukan dalam kuantiti yang banyak untuk baik pulih pelbagai kerosakan dalam salur darah; seperti masalah salur darah pecah, untuk cairkan darah beku, untuk bantu mengurangkan pembentukan plak-plak baru, untuk menghilangkan plak-plak lama dan sebagainya.

Jadi, untuk dapatkan jantung yang kembali sihat dan normal seperti biasa, anda perlukan resveratrol dengan dose yang diperlukan adalah tinggi. Ia bermakna sekurang-kurangnya anda perlukan 6 botol Vivix.

DAPATKAN VIVIX DENGAN SEGERA

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan sebotol Vivix hari ini, boleh terus buat pembelian Vivix secara Online di sini (klik). Harga sebotol Vivix ialah RM503.50 sahaja. Pembayaran dengan Kad Debit atau Kad Kredit. Vivix akan dihantar terus kepada anda oleh pihak Shaklee (M).
Berita baik! Anda boleh beli Vivix pada harga lebih jimat dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee, dan terus nikmati penjimatan sehingga 20%. Beli 2 botol Vivix, dan dapat keahlian Shaklee percuma + penghantaran kurier percuma seluruh Malaysia + cash rebate bulan hadapan. Penjimatan berganda!
WhatsApp kami di 012-8879897  untuk mendaftar keahlian + pembelian vivix.
Jadual pemakanan Vivix dan konsultasi berterusan diberikan eksklusif untuk customer yang membuat pembelian dari kami, umieohumie.com sahaja. Harap maklum.

 

Leave a Reply