Cara Rawat Luka Ceaser Supaya Sembuh Dengan Cepat

Sebut je bersalin, paling wanita takut memang kena ceaser. Selain sakit kena ceaser, kesan ceaser yang lambat sembuh tu pun menjadi kegerunan. Banyak perkara terbatas bila kena ceaser. Sampai rasa diri tak berguna sangat bila tak boleh buat apa-apa lepas di ceaser.
Di sini saya ingin kongsikan beberapa cara merawat luka ceaser agar cepat sembuh. 

TIPS RAWAT LUKA CEASER SUPAYA CEPAT SEMBUH

Tips #1 Jaga Luka Ceaser Supaya Sentiasa Kering, Bersih dan Bebas Kuman

Sebaik sahaja pulang ke rumah dari hospital, luka ceaser akan ditutup dengan plaster kalis air. Adalah amat penting memastikan luka tersebut sentiasa kering dan sentiasa bersih dengan meletakkan ubat antiseptik yang dibekalkan. 
Ada ibu-ibu akan membiarkan kawasan luka dan mengeringkan di bawah kipas bagi memastikan luka tersebut kering. 

Tips #2: Tetap Bergerak

Luka ceaser pada awalnya memang agak sakit. Tetapi berbaring sahaja tidak akan membuat luka ceaser tersebut baik dengan cepat. Semakin cepat ibu bergerak kembali, semakin kurang rasa ngilunya. 

Bergerak akan membantu perjalanan darah lebih lancar dan mempercepat proses penyembuhan. Bahagian luka juga tidak akan berasa tegang.

Berjalan dan senaman ringan antara aktiviti yang ibu boleh lakukan

Tips #3: Minum Air Kosong Secukupnya

Orang tua kata, jangan minum air kosong banyak sangat semasa berpantang. Itu semua hanya mitos. Ibu berpantang digalakkan minum air kosong dengan banyak, minum 8 gelas sehari. Bukan segelas dua ok?

Ikuti tips minum 3L air dengan mudah di sini

Ini bertujuan untuk menggantikan air yang hilang dari tubuh, mengelakkan dehidrasi dan juga untuk membanyakkan susu ibu. 

Tips #4: Gunakan Pakaian Yang selesa Dan Longgar

Semasa proses pemulihan, gunakan pakaian yang selesa dan nyaman. Contohnya dari kain cotton. Ini berguna untuk menghindarkan ibu dari terasa gatal kerana adanya tekanan atau geseran dengan pakaian yang ketat.

Tips #5: Ambil Nutrisi Yang Seimbang

Pengambilan nutrisi yang seimbang amat penting dalam memastikan luka ceaser baik dengan cepat. Makanan yang kaya dengan bitamin C, vitamin E, protein dan berkalori tinggi amat penting dalam menu si ibu.
Makanan seperti telur, ayam, buah-buahan dan seafood, yang dulunya dipercayai menyebabkan luka ceaser menjadi gatal, adalah hanya sekadar mitos. Asid amino contohnya adalah amat baik dalam membantu penyembuhan luka. 

Tips #6: Pengambilan Supplemen

Pengambilan supplemen ketika berpantang amat penting bagi memastikan nutrisi badan kita lengkap. Selain membantu mempercepatkan proses pemulihan luka ceasar, ia juga membantu ibu agar lebih bertenaga, mempunyai emosi yang stabil, menambahkan susu ibu, membantu mengurangkan berat badan ibu dengan cepat serta juga mengelak ibu mengalami sembelit.
Di dalam Shaklee, selain Set Bersalin Lengkap Shaklee, penambahan pengambilan Vivix ketika berpantang juga amatlah digalakkan. 

Bagaimana Vivix Membantu menyembuhkan Luka Ceaser

Vivix amat membantu dalam penyembuhan luka dengan cepat. Ini kerana, vivix mengandungi kandungan antioksida yang tinggi. Diperbuat daribada buah anggur muscadine dan beberapa lagi tumbuhan lain yang kaya dengan antioksida, membuatkan vivix mengandungi resveratrol yang 14x ganda lebih tinggi daripada resveratrol biasa. 
Kandungan resveratrol yang tinggi membuatkan vivix membunyai kadar antioksida yang tinggi. Antioksida ini penting dalam mengeukuhkan sistem imun dan juga melawan jangkitan kuman dan bakteria.
Vivix membaiki luka dengan membaiki sel dan menggantikan sel dengan cepat. Ini membuatkan luka ceaser para ibu lebih cepat untuk kembali pulih. 

Baca lebih lanjut mengenai Vivix di sini

Testimoni

Testimoni 1

” Saya ambil Vivix masa berpantang salin ceaser. hari ni dah 40 hari. Hari kedua dah ambil vivix. Memang luar biasa. Boleh bangun dan terus jalan. Hari kelima dah rasa sangat sihat. Pergi klinik pun laju ja jalan. Ibu-ibu ceaser lain pun hairan. Anak langsung tak ada jaundis. Ini perbezaan saya ambil vivix untuk anak ke 6 dan memang beza dengan anak-anak yang lain yang tak ambil vivix. Sehari 4 sudu vivix saya ambil. 3 botol habis dalam 40 hari. Bulan ni promosi, memang saya melompat happy”

Testimoni 2

” Saya pun bf & minum vivix. Saya ceaser dan pandatang dengan vivix memang best. Start hari ke 5 baru consume vivix, sebab lupa bawa ke hospital. Vita C je lepas bangun after ceaser tu terus ambil. Seriouslu, muka tak pucat, tak letih, tak stress. Tambah pantang sendiri pulak tu, dengan jaga lagi seorang anak. Baby takda kuning, susu meriah, luka ceaser cepat kering, tak rasa sakit pun.”

Testimoni 3

” Selepas 3 hari ambil vivix, rasa sakit luka bahagian ceaser bersalin makin kurang. Dan boleh mengiring selesa untuk menyusukan anak. Jalan pun makin laju. Kalau dulu bahagian luka tu memang tak boleh jalan sangat sebab sakit. Sekarang dah 30 hari rasa cergas. Tak sakit langsung bahagian luka jahitan sampai terlupa diri bersalin ceaser”

Bagaimana Nak Dapatkan Vivix

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan sebotol Vivix hari ini, boleh terus buat pembelian Vivix secara Online di sini (klik). Harga sebotol Vivix ialah RM503.50 sahaja. Pembayaran dengan Kad Debit atau Kad Kredit. Vivix akan dihantar terus kepada anda oleh pihak Shaklee (M).
Berita baik! Anda boleh beli Vivix pada harga lebih jimat dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee, dan terus nikmati penjimatan sehingga 20%. Beli 2 botol Vivix, dan dapat keahlian Shaklee percuma + penghantaran kurier percuma seluruh Malaysia + cash rebate bulan hadapan. Penjimatan berganda!
WhatsApp kami di 012-8879897  untuk mendaftar keahlian + pembelian Vivix.
Jadual pemakanan Set Bersalin dan konsultasi berterusan diberikan eksklusif untuk customer yang membuat pembelian dari kami, umieohumie.com sahaja. Harap maklum.
SITHY
012.887.9897
ID:919085
sithyharjieah@gmail.com

Leave a Reply