Masalah Kesuburan? Anda Mungkin Menghidap Fibroid Atau Cyst. Jom Kenali Fibroid dan Cyst

Kalau kata wanita ni, macam-macam penyakit yang boleh dikaitkan dengan wanita. Paling femes, memang disebabkan gangguan hormon. Dan antara yang tertinggi juga adalah fibroid dan cyst. 
Sistem reproduktif wanita yang sihat

PERBEZAAN DAN PERSAMAAN CYST & FIBROID

Ovarian cyst dan fibroid merupakan penyakit yang kerap berlaku pada wanita. Keadaan ini kebiasaannya akan memberi kesan kepada kesuburan dan kebolehan seseorang wanita itu untuk mengandung.
Perbezaan cyst dan fibroid adalah pada tempat dan teksturnya.
Cyst merupakan sejenis kantung yang dipenuhi cecair manakala fibroid pula terdiri daripada tisu ya bentuk solid.
Cyst kebiasaannya dinamakan mengikut tempat ia terbentuk. Sekiranya di ovari, dinamakan ovarian cyst dan berlaku di dalam ovari, manakala fibroid hanya terjadi pada dinding uterus.
Fibroid dan cyst boleh berbeza dari bilangannya dan saiz, orang putih kata ‘ from single growth to multiple growth, from small to large’. Contohnya cyst di ovari, boleh terdapat satu atau lebih fibroid pelbagai saiz.
Kedua-dua cyst dan fibroid didiagnos melalui ultrasound pada pelvic.
Kedua-duanya juga kadang-kadang tidak menunjukkan sebarang simptom kesakitan, ‘bloating’ atau pendarahan.

PUNCA TERJADINYA CYST DAN FIBROID

Walaupun punca utama kedua-dua cyst dan fibroid masih tidak diketahui dengan lebih terpericnci, tetapi terdapat beberapa kajian mengatakan ianya berpunca daripada masalah hormon.
Kedua-dua cyst dan fibroid juga dikatakan berpunca daripada punca yang sama iaitu: Dominasi hormon estrogen dan beban berlebihan dari hati.
Dominasi estrogen bermaksud kadar hormon estrogen adalah tinggi dan progesteron adalah rendah. Ia disebabkan oleh pelbagai faktor antaranya adalah obesiti, pencemarah dan juga xenoestrogen. Xeno bermaksud hormon yang lain, atau dikira macam alien atau benda asing. Dia meniru hormon estrogen.
Selain itu, pemakanan yang tidak seimbang, pengambilan gula dan lemak yang tinggi juga dipercayai menjadi antara penyebab terjadinya cyst dan fibroid. 

Simptom & Komplikasi Ovarian Cyst & Fibroid

Kebiasaannya cyst dan fibroid tidak menunjukkan sebarang simptom kesakitan kepada seseorang wanita. Bagaimanapun, beberapa petunjuk mula nampak apabila ia semakin membesar.

1. Simptom ovarian cyst
 • Tekanan dengan ovulasi
 • Rasa tajam di bahagian pelvic, jika ia membesar
2. Simptom fibroid:
 • Tekanan pada pundi kencing atau usus besar
 • Sakit di bahagian bawah abdomen atau sakit belakang
 • Sembelit
 • Kejang pada uterin
 • Pendarahan yang berlaku secara kerap atau tidak, sederhana atau teruk, dengan kejang atau tanpa kejang
Antara komplikasi yang biasa dialami oleh wanita yang mengalami ovarian cyst dan fibroid adalah:
1. Komplikasi ovarian cyst
 • Kesakitan
 • Cabaran dengan masalah kesuburan
2. Komplikasi fibroid:
 • Anemia akibat pendarahan yang teruk
 • Ketidakselesaan akibat saiz fibroid
 • Cabaran dengan masalah kesuburan

KAWAL HORMON DAN KURANGKAN KOMPLIKASI CYST DAN FIBROID

Pengawalan hormon adalah amat penting bagi wanita. Hormon yang tidak seimbang, bukan hanya merangsang berlakunya cyst dan fibroid, malah menyebabkan emosi terganggu atau stress. Stress pula akan merangsang kepada penyakit yang lebih teruk seperti barah. 
Resveratrol Membantu Mengawal Hormon Dan Mengurangkan Komplikasi Cyst & Fibroid
Resveratrol adalah sejenis bahan semulajadi (polyphenol) yang boleh didapati di dalam anggur. 
Ketahui lebih lanjut mengenai resveratrol di sini.
Menurut satu kajian, resveratrol membantu menurunkan kadar hormon testosteron dalam pesakit polycystic ovarian syndrome. 
The Endocrine Society. (2016, October 18). Resveratrol can help correct hormone imbalance in women with polycystic ovary syndrome: Supplement lowers testosterone levels in women with common cause of infertility. ScienceDaily. Retrieved March 12, 2017 from www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161018143436.htm
Selain itu, pengambilan resveratrol yang yang bertindak sebagai antioksida yang tinggi juga membantu mengawal dan mengurangkan komplikasi cyst dan fibroid, seperti anemia, masalah kesuburan dan mengecutkan saiz fibroid dan cyst. 
Ini terjadi apabila resveratrol membaiki sel-sel yang rosak kembali kepada normal. 

MANA NAK DAPATKAN RESVERATROL TERBAIK?

Resveratrol kini boleh didapati dengan mudah di pasaran Malaysia melalui Vivix keluaran dan di’patent’kan khas untuk Shaklee. Vivix diperbuat daripada bahan-bahan yang mengandungi kadar resveratrol yang tinggi. Ia merupakan satu-satunya supplement di Malaysia yang mempunyai kandungan resveratoral yang tinggi.
Untuk mendapatkan vivix dengan mudah, anda boleh klik di bawah.
Atau boleh hubungi saya di 012.887.9897 untuk maklumat lanjut, pertanyaan dan pembelian
SITHY
012.887.9897
ID:919085
sithyharjieah@gmail.com

Leave a Reply