Pisang Masak Berkulit Hitam Bukan Hanya Sekadar Untuk Cekodok

Tahukah anda nutrisi sebiji pisang akan berubah apabila ia masak? Dan tahukah anda semakin hitam pisang itu, semakin kaya ia dengan antioksida dan antikanser?

Kajian terbaru yang dijalankan oleh penyelidik di Jepun mendapati bahawa pisang yang masak menghasilkan bahan antioksida dan antikanser. Pisang masak yang berbintik hitam pula menghasilkan bahan TNF (tumor necrosis factor) yang membantu melawan sel abnormal. Semakin hitam pisang itu, semakin tinggi kualiti antikansernya.
Selain itu, pisang masak mempunyai 8 kali lebih efektif untuk meningkatkan imun sistem kita.
Jadi, kalau pisang dah hitam tu, jangan terus buang. Rupanya itulah part yang terbaik. Kalau saya, cekodok lah paling sedap tu. 
Tapi, kalau anda ingin melawan kanser, berapa banyak pisang masak yang kita perlu makan? Mau bertandan-tandan kan? Saya ada cadangan yang hebat untuk anda bagi meningkatkan antioksida di dalam tubuh anda.
Vitamin A, C dan E Kaya Dengan Antioksida
Tahukah anda bahawa vitamin A, C dan E tidak dapat dihasilkan oleh badan? Maka pengambilan makanan yang menjadi sumber ketiga-tiga vitamin ini amat penting. Atau anda boleh mengambil supplement je, untuk cara yang lebih mudah.
Sustained Release Vita-C Plus yang kaya dengan vitamin C
Vita-E Complex yang kaya dengan vitamin E
CarotoMax yang kaya dengan vitamin A

Dengan pengambilan antioksida yang mencukupi, ia akan membantu badan kita melawan radikal bebas yang akan menyebabkan kanserf terjadi. 

Jadi, terpulang kepada anda nak makan bertandan-tandan pisang atau hanya beberapa biji supplement sehari 😉

 

2 Comments

  1. rahaton azirah ramli 11 November 2014
    • Umie 12 November 2014

Leave a Reply