Turunkan Berat Badan Sehingga 20kg Selepas Bersalin?? Biar Benar??

Setiap kali mengandung, saya tak risaukan langsung pasal berat badan saya. Mau nya tak seronok, setiap kali mengandung, berat naik 5-7kg je. Tapi, berat baby memang ok, antara 2.7kg hingga 3.2kg. Jadi setiap kali lepas bersalin, saya akan memang nampak slim :). Mau nya tak bahagia. Risau saya cuma bertambah selepas habis berpantang. Berat saya biasanya akan naik hingga 5kg berat sebelum mengandung. Memang gila nak fikir cara nak turunkan berat badan lepas tu. 

Tapi itu semua kisah ketika bersalin anak sulung dan yang ke2. Tapi tidak lagi selepas ke 3 dan ke 4. 

Nak Tahu Rahsia Saya?

Ketika berpantang anak ke3, saya memang niat nak susukan anak sepenuhnya. Anak sebelum ni semua saya tak susukan, sebab ilmu yang cetek sangat pasal penyusuan. Tapi masuk hari ke3 tak keluar susu, saya dah panik. Saya mula mencari penambah susu dan terjumpalah Set Bersalin Shaklee. Maka bermulahlah episod saya bersama Shaklee.


#1: Susu Anak Dengan Susu Badan
Ini memang sangat-sangat membantu. Sekarang anak saya dah masuk 6 bulan dan masih menyusu badan sepenuhnya. ESP dan alfalfa sangat-sangat membantu membanyakkan susu. Dulu nak susukan anak pun payah, sekarang anak anak susuan lagi. 

#2: Lecithin & Omega Guard untuk Membakar Lemak
Lecithin ni sebenarnya saya ambik untuk membantu saluran susu yang tersumbat, susu penuh, tapi tak nak keluar.Tapi selain itu lecithin membantu membakar lemak yang baru terbentuk. Manakala Omega Guard membantu membakar lemak yang dah lama termendap kat badan ni.

#3: ESP mengawal rasa lapar
ESP ni saya memang ambil untuk tambah tenaga dan juga milk booster. Tapi, bila ambik ESP ni memang akan mampu kontrol lapar. Tolak kalau mulut tu gatal nak mengunyah je lah. Kalau makan 3 sudu di waktu pagi, insyaallah control sampai petang laparnya. Badan pulak tetap bertenanga. 


#4 Senaman Ringan
Bersenam, memang yang ringa-ringan je lah. Tapi peluh, memang mencurah-curah. Selain tu, berkebun pun amat membantu

#5 Minum Air Kosong 3 Liter Sehari
Ni paling payah. Tapi kene disiplinkan diri. Saya akan isi botol 1.5L x 2 botol. So senang nak monitor. Minum air kosong ni membantu kita menyahtoksik badan kita. Dan akan senang kurus. 

Ini rahsia saya. Jom ikuti rahsia akak ni pulak. 20kg lose tu. Mantap nya lah akak ni.


Kurus Selepas Bersalin Sampai Turun 20kg! Wow! from iReach HD on Vimeo.

2 Comments

  1. nila anggraini 8 June 2015
  2. nila anggraini 8 June 2015

Leave a Reply