Rawat Batuk Kering (Tibi) Sebelum Melarat

Batuk kering atau penyakit tuberkulosis (kita panggil Tibi), merupakan sejenis penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria Mycobacterium tuberculosis. Kebiasaanya, ia akan menyerang paru-paru, namun ia juga boleh merebak ke bahagian badan yang lain, seperti otak dan saraf tunjang.
Pada tahun 1945 hingga 1957, penyakit Tibi ini menjadi pembunuh utama penduduk negara ini. Namun, dengan kemajuan dan penambahbaikan sistem kesihatan negara kita, Tibi berjaya dikawal dengan baik di Malaysia.
Walaubagaimanapun, oleh kerana kemasukan pendatang asing yang tidak terkawal, penyakit Tibi kini mula menular di negara kita kembali. 
Bagaimana Tibi Merebak
Tibi merebak melalui udara, sama seperti demam dan selsema, bukan melalui sentuhan seperti bersalaman. Jika sesorang pesakit Tibi batuk, bersin, bercakap, ketawa atau menyanyi, titisan air yang kecil yang mengandungi kuman akan terlepas. Jika sesorang yang lain menghidu kuman jahat ini, maka ia boleh berjangkit. 
Walaupun Tibi berjangkit, tetapi ia bukan mudah untuk dikesan. Kuman ini berkembang dengan perlahan. Masa yang panjang diperlukan bagi seseorang berjangkit daripada pesakit Tibi. Sebab itu, Tibi biasanya merebak di antara pekerja, kawan-kawan dan ahli keluarga. 
Jenis Tibi
Walaupun anda terkena jangkitan Tibi, anda tidak semestinya sakit. Ini kerana jenis Tibi ada 2 yang berlainan
#1 Tibi Terpendam / Tersembunyi (Latent Tibi)
Jenis pertama adalah di mana kuman Tibi terdapat di dalam badan anda, tetapi sistem imun yang kuat memnyebabkan ia daripada merebak. Maka, ia tidak menunjukkan sebarang tanda dan anda tidak menyebabkan jangkitan.
Tetapi jangkitan ini masih hidup dan boleh jadi aktif di dalam badan. Bila terdapat jangkitan kali kedua, ia akan menjadi aktif. 
#2 Penyakit Tibi Akftif
Kedua, kuman ini membiak dan membuat anda sakit. Anda juga boleh merebakkan penyakit ini kepada orang lain. 
90% daripada kes Tibi orang dewasa merupakan jangkitan kedua daripada jangkitan latent Tibi. 

Tanda dan Simptom Penyakit Tibi
Tidak terdapat sebarang simptom dan tanda bagi mereka yang mempunyai Tibi Terpendam (latent TB). Hanya pemeriksaan kulit dan darah sahaja yang dapat mengesahkan jika terdapat jangkitan.
Tetapi, kebiasaannya terdapat tanda untuk Tibi Aktif. 
Antaranya adalah:
Batuk lebih 3 minggu
Batuk berdarah
Rasa letih sepanjang masa
Peluh padamalam hari
Menggigil
Demam
Hilang selera makan
Turun berat badan

Golongan Yang Berisiko Dijangkiti Tibi
Tibi menyerang tidak mengenal kaum, bangsa dan juga umur. Namun, mereka yang berisiko tinggi termasuklah:
 • Kawan, rakan sekerja atau ahli keluarga kepada pesakit Tibi aktif
 • Tinggal atau melancong ke negara yang tinggi kadar Tibi seperti Rusia, Afrika, Timur Eropah dan Amerika Latin
 • Sebahagian daripada kumpulan di mana Tibi mudah merebak seperti pesakit HIV san penagih dadah
 • Pekerja hospital atau rumah sakit
 • Bayi dan kanak-kanak 
Sistem imun yang baik akan menentang bakteria Tibi. Tetapi, beberapa penyakit ini mungkin agak sukar untuk melawan penyakit Tibi:
 • HIV dan AIDS
 • Kencing manis
 • Sakit buah pinggang yang teruk
 • Barah di kepala atau leher
 • Menjalani rawatan barah seperti kimoterapi
 • Berat badan yang rendah dan malnutrisi
 • Mengambil ubat untuk pemindahan organ
 • Dadah tertentu untu merawat rheumatoid arthritis, penyakit Chron’s dan psoriasis
Rawatan Penyakit Tibi
Kebiasaannya, doktor akan memberi antibiotik untuk jangkamasa 6 hingga 9 bulan, untuk membunuh bakteria tersebut. 
Antara antibiotik yang perlu diambil unuk rawatan Tibi tersembunyi (Latent TB) adalah isoniazid (INH) yang diambil setiap hari selama 9 bulan, rifampin (diambil setiap hari untuk 4 bulan jika INH ada kesan sampingan) dan isoniazid + rifapentine (diambil bersama sekali seminggu untuk 3 bulan di bawah pengawasan doktor). 
Untuk rawatan aktif Tibi pula, antibiotik ethambutol, isoniazid, pyrazinamide dan rifampin perlu diambil selama 6 hingga 9 bulan.
Namun, jika rawatan di atas tidak berkesan (multidrug-resistant Tibi), doktor mungkin akan menyarankan pesakit untuk mengambil beberapa kombinasi antibiotik dalam masa 20 hingga 30 bulan. 
Ini termasuklah:
Antibiotik yang dipanggil fluroquinolones
Antibiotik yang disuntik seperti amikacin, kanamycin dan capreomycin
Rawatan antibiotik terkini seperti linezolid dan bedaquiline. 
Kesan Sampingan Rawatan Tibi


Beberapa kesan sampingan rawatan Tibi yang harus anda perhatikan:
 • Demam selama 3 hari atau lebih
 • Sakit di bahagian bawah abdomen
 • Gatal atau rengsa
 • Mual, muntah-muntah dan hilang selera makan
 • Kulit atau mata kekuningan
 • Air kencing berwarna gelap dan kecoklatan
 • Rasa terbakar atau kebas di bahagian tangan dan kaki
 • Lesu
 • Senang untuk lebam dan berdarah
 • Hidung berdarah
 • Kepeningan
Rawatan Alternatif Tibi Yang Selamat
Berita gembira untuk isteri yang mempunyai suami, bapa atau anak-anak yang dijangkiti Tibi!!
Nak konsisten berbulan-bulan dengan rawataan antibiotik serta melayan kesan sampingan rawatan memang amat memeritkan terutama kepada wanita yang terpaksa menjaga pesakit. 
Set Batuk Kering (Tibi)
Set ini mengandungi Vivix, omega guard, Vita C plus dan garlic untuk membantu melawan bakteria, menguatkan sistem imun dan seterusnya merawat sakit Tibi.
Vivix
Kini, dengan adanya Vivix dari Shaklee, ia mampu membantu para wanita, isteri dan ibu untuk membantu dalam mengurangkan kesan sampingan serta membunuh kuman Tibi dengan cepat.
Vivix kaya dengan resveratrol yang bertindak memperbaiki sel-sel rosak serta memberi ketahanan imun kepada tubuh badan untuk melawan bakteria Tibi tersebut. 
Resveratrol di dalam vivix juga membantu untuk mengurangkan inflamasi atau keradangan dan membersihkan saluran pernafasan. 
Omega Guard 

Omega guard pula merupakan minyak ikan yang dikayakan dengan DHA dan EPA yang dipercayai mampu mengurangkan keradangan dan inflamasi.
Nutriferon


Nutriferon pula merupakan campuran proprietari ekstrk tumbuhan semulajadi. I a berfungsi menguatkan sistem imunisasi badan bagi melawan bakteria Tibi. 
Ia juga melindungi badan dari kesan sampingan antibiotik seperti demam, selsema dan lain-lain.
Garlic Complex

Garlic juga bertindak sebagai peningkat sistem imunisasi badan bagi melawan bakteria Tibi dan menguatkan badan dari serangan bakteria dan kesan sampingan antibiotik.
Testimoni Pesakit Tibi 

Testimoni #1

” Alhamdulillah syukur, dah kurang sakit dada sebab batuk. Biasa batuk sampai ada kahak berdarah” – Puan Eda

Testimoni #2

” Bapa mertua saya mengalami batuk kering sejak sebulan lepas. Selepas sebulan mengamalkan vivix untuk ikhtiar, alhamdulillah dah ok” – Puan Melly

BAGAIMANA NAK DAPATKAN VIVIX 

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Set Batuk Kering hari ini, boleh terus buat pembelian Vivix secara Online di sini (klik). Pembayaran dengan Kad Debit atau Kad Kredit. Set ini akan dihantar terus kepada anda oleh pihak Shaklee (M).
Berita baik! Anda boleh beli Vivix pada harga lebih jimat dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee, dan terus nikmati penjimatan sehingga 20%. Beli 2 botol Vivix, dan dapat keahlian Shaklee percuma + penghantaran kurier percuma seluruh Malaysia + cash rebate bulan hadapan. Penjimatan berganda!
WhatsApp kami di 012-8879897  untuk mendaftar keahlian + pembelian set batuk kering. 
Jadual pemakanan Set Batuk Kering dan konsultasi berterusan diberikan eksklusif untuk customer yang membuat pembelian dari kami, umieohumie.com sahaja. Harap maklum.
SITHY
012.887.9897
ID:919085
sithyharjieah@gmail.com

Leave a Reply