Rawat Fibroid Dan Cyst Tanpa Buang Rahim

Bila sebut je fibroid atau pun cyst, yang paling wanita takut adalah dibuang rahim. Rahim merupakan mahkota seorang wanita. Jika dibuang, rasa kehilangan sesuatu yang amat bermakna sebagai wanita. Tetapi, selain dibuang rahim, ada kaedah rawatan lain yang lebih selamat dan berkesan untuk mengecut dan merawat masalah fibroid dan cyst wanita.

Rawatan Konvensional

1. Ubat Tahan Sakit

Ubat tahan sakit seperti acetaminophen dan nonsteroidal anti-inflammatory (NSAIDs) seperti ibuprofen boleh membantu melegakan kesakitan akibat kekejangan.

2. Pil Perancang

Pil perancang oral membantu mengawal level hormon estrogen dan progestin. Ini akan membantu haid yang lebih ringan dan boleh meringankan pendarahan yang lebat dan kekejangan.

 
3. Terapi Hormon

Sejenis dadah dipanggil gonadotropin-releasing hormone (GnRH) agonist membantu melegakan simptom fibroid secara sementara dengan menghentikan haid dan mengecutkan fibroid. GnRH agonists menghalang penghasilan estrogen. Maka, ia juga akan menyebabkan tulang mereput, rasa panas dan kekeringan pada vagina. Fibroid akan kembali ke bentuk asal selepas rawatan ini berakhir.
Rawatan ini digunakan untuk mengecilkan fibroid sebelum pembedahan dijalankan.

4. Embolization

Untuk simptom yang ringan atau sederhana, embolisasi ini merupakan antara pilihan yang bijak. Kateter akan dimasukkan ke dalam salur ateri di uterin. Sejenis plastik yang kecil atau gelatin akan dimasukkan ke dalam salur darah yang ‘memberi makan’ kepada fibroid, dan menyebabkan ia mengecut.
Bagaimanapun, rawatan ini bukan pilihan yang baik untuk wanita yang ingin hamil selepas rawatan.

5. Pembedahan

Myomectomy biasanya dijalankan untuk membuang fibroid yang sudah besar. Ia merupakan salah satu pilihan untuk wanita yang masih inginkan anak.
Hysterectomy pula ialah pembedahan pembuangan uterus.
  

 
Rawatan Alternatif Yang Selamat

Selain rawatan konventional, diet yang rendah glycemic index, senaman, terapi untuk mengurangkan hormon yang berlebihan, penambahan penghalang insulin dan pengambilan antioksida merupakan pilihan yang baik.
Tetapi, bagi anda yang menghidap ovarian cyst dan fibroid, ini ada berita gembira untuk anda!!
Satu kajian yang baru dikeluarkan pada tahun 2010 mendapati resveratrol ( bahan antioksida yang dijumpai di dalam anggur) mempunyai kebaikan dalam mengawal berlakunya tekanan oksidatif dan peningkatan insulin di dalam tisu sekitar cyst dan fibroid yang mengakibatkan pembiakan sel yang tidak terkawal.
Seperti antioksida lain, resveratrol mengurangkan tekanan oksidatif, tetapi yang lebih penting adalag ia juga merupakan anti-pembiakan tidak terkawalyang mana sangat terkenal dalam merencatkan perkembangan sel barah dan menggalakkan kemusnahan sel barah.
Dalam kajian yang dijalankan oleh University of California School of Medicine, Department of Gynecology and Obstetrics, mengkaji kesan resveratrol terhadap sel ovari tikus.
Hasil kajian ini menunjukkan bahawa sel ovari yang dikulturkan di dalam resveratrol menunjukkan perencatan pertumbuhan sel-sel abnormal pada sel ovari.

MANA NAK DAPATKAN RESVERATROL TERBAIK?

Resveratrol kini boleh didapati dengan mudah di pasaran Malaysia melalui Vivix keluaran dan di’patent’kan khas untuk Shaklee. Vivix diperbuat daripada bahan-bahan yang mengandungi kadar resveratrol yang tinggi. Ia merupakan satu-satunya supplement di Malaysia yang mempunyai kandungan resveratoral yang tinggi.
Untuk anda yang sedang mengalami masalah fibroid atau cyst, saya menggalakkan anda mengambil sekurang-kurangnya 2 botol vivix pada permulaan untuk tempoh sebulan. Ini bagi mempercepatkan proses perencetan sel-sel abnormal pada ovari. 
Atau boleh hubungi saya di 012.887.9897 untuk maklumat lanjut, pertanyaan dan pembelian

SITHY
012.887.9897
ID:919085
sithyharjieah@gmail.com

2 Comments

  1. Nik Khazami Nik aziz 14 March 2017
    • Umie 15 March 2017

Leave a Reply