Thalassemia: Rawatan Konvensional dan Rawatan Alternatif

http://www.umieohumie.com/2017/02/Carakurangkansimptomthalassemia.html

RAWATAN KONVENSIONAL THALASSEMIA

#1: Pemindahan darah / transfusi darah

Pesakit thalassemia major memerlukan pemindahan darah setiap 2-4 minggu sekali. Melalui cara ini ia dapat mengelakkan dari kekurangan darah akan menghindar dari kelihatan pucat dan memastikan tisu badan mendapat bekalan oksigen yang mencukupi. Pesakit dapat hidup dan membesar secara normal.

Ini akan menggalakkan sum-sum tulang rehat dan dengan ini pembentukan tulang adalah normal dan menjadi kuat serta muka kelihatan normal.

Kekerapan pemindahan darah boleh menyebabkan pengumpulan zat besi dalam organ-organ utama seperti jantung, hati dan kelenjar endokrin. Keadaan ini menyebabkan kegagalan organ-organ tersebut berfungsi.Kekerapan pemindahan darah boleh menyebabkan peningkatan zat besi dan ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius termasuk diabetes, kegagalan jantung dan penyakit hati.

#2: Iron chelation

Zat besi yang berlebihan boleh dikeluarkan melalui terapi “Chelation” yang boleh diberi melalui suntikan atau pengambilan secara oral.


Pengambilan ubatan juga boleh digunakan untuk mengeluarkan lebihan zat besi dari darah. Ia dipanggil ‘iron chelators’ – yang berfungsi untuk membendung zat besi dan melepaskannya melalui buah pinggang.

Ubatan ini biasanya diberi melalui suntikan dengan menggunakan infusi pam secara perlahan untuk beberapa jam.

Pemberian zat besi ‘chelators’ dari jenis tablet boleh diberi sekiranya rawatan infuse tidak sesuai atau tidak berkesan. Walau bagaimanapun, pengambilan ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk dan memerlukan pemerhatian yang teliti.


#3: Splenectomy (pembuangan limpa) 

Pembuangan limpa mungkin perlu dilakukan dalam keadaan tertentu.

#4: Pemindahan sum-sum tulang 

Pemindahan sum-sum tulang juga mungkin diperlukan jika terdapat penderma yang sesuai di kalangan ahli keluarga.Ketahui bagaimana resveratrol di dalam vivix membantu dalam rawatan thallasemia dengan selamat dalam #infothallasemia berikutnya. 

RAWATAN ALTERNATIF YANG SELAMAT

Bagi penghidap thallasemia, ada berita gembira untuk anda!!
Salah satu kesan yang paling merisaukan penghidap thallasemia adalah anemia, atau kekurangan darah merah yang menyebabkan kadar hemoglobin boleh menurun ke tahap bahaya.
Resveratrol, merupakan sebatian yang terdapat di dalam buah-buahan seperti buah anggur.
Mengikut satu kajian yang di’publish’ pada 2014, kajian ke atas resveratrol ke atas tikus yang telah di’induce’ dengan penyakit beta-thallasemia, telah mendapati bahawa resveratrol telah berjaya meningkatkan kadar hemoglobin serta meningkat kadar hayat sel darah merah (sel darah merah dalam pesakit thallasemia hanya bertahan tidak lama).
Mereka juga mengatakan bahawa resveratrol akan menjadi strategi terapeutil yang amat berguna dalam merawat pesakit beta thallasemia di masa depan.
(Franco SS, De Falco L, Ghaffari S, et al. Resveratrol accelerates erythroid maturation by activation of FoxO3 and ameliorates anemia in beta-thalassemic mice. Haematologica. 2014;99(2):267-275. doi:10.3324/haematol.2013.090076.)

BAGAIMANA NAK DAPATKAN RESVERATROL?

Dalam Vivix Shaklee, terkandung 10x ganda resveratrol berbanding dengan buah anggur semata dan produk resveratrol lain di dunia. 


Ketahui lebih lanjut mengenai Vivix di sini.

Vivix merupakan minuman campuran botani yang juga merupakan revolusi penemuan dalam pemakanan polifenol. 

Ia mengandungi campuran 4 jenis tumbuhan yang kaya dengan polifenol dan resveratrol. 


CARA DAPATKAN VIVIX SHAKLEE

Untuk dapatkan Vivix, anda bolehlah hubungi saya di 012.887.9897 atau email ke sithyharjieah@gmail.com atau ke fb saya www.facebook.com/jieyah 

SITHY HARJIEAH012.887.9897

Leave a Reply