Tips Elak Sembelit Ketika Berpantang

Bila tiba masa pantang je, masalah yang paling kerap dihadapi oleh para ibu berpantang ialah sembelit, dan ada yang menyebabkan terjadinya buasir. Nak masuk toilet pun takut. Risau pulak dengan jahitan takut terbuka );

Untuk saya sendiri, saya amalkan beberapa tips untuk mengelak daripada sembelit. Jom ketahui cara saya.

Tips 1: Minum Banyak Air Masak
Minum banyak air masak, maksudnya bukan segelas dua. Minimum adalah 3 liter. Ini bagi memastikan najis yang keluar lembut dan tidak menyakitkan. Bagi ibu yang mengambil jamu atau herba kampung, amat penting memastikan pengambilan mencukupi.
Tips Minum Air 3 Liter : Beli air minirel botol kecil (500ml), letak di setiap tempat yang kita selalu duduk 2 botol. Bila anda lihat botol tersebut, pasti anda akan minum. Tanpa sedar, anda akan habiskan 3 liter air sehari
Tips 2: Makan Buah-buahan dan Sayur-sayuran
Memang masa pantang ni, ada buah dan sayur yang kita tidak digalakkan untuk makan.  Tapi buah seperti epal dan oren boleh. Kalau saya, anggur dan pisang tertentu boleh je makan. Pengambilan buah berserat tinggi membantu pembuangan najis yang mudah


Tips 3: Pengambilan Kalsium yang Mencukupi
Ini penting. Minum susu. Bagi saya, elain membantu menambahkan susu badan, ia memudahkan proses pembuangan najis. Terutama sekali jika diambil sebelum tidur.

Tips 4: Sentiasa Bergerak
Selain pemakanan, pergerakan membantu mengelakkan sembelit. Baring dan duduk dalam jangkamaa yang lama akan menyebabkan sembelit akan menjadi lebih teruk. Seawal keluar dari bilik bersalin, saya akan pastikan saya bergerak samada ke tandas atau berjalan di sekeliling katil.

Selain tips-tips di atas, saya juga mengambil supplement untuk membantu mengelakkan sembelit


Ostematrix
Ostematrix membekal kalsium yang boleh membantu mengelak sembelit. Hanya 4 biji sebelum tidur, akan membantu anta ke tandas esok hari, serta mengelak dari anda mengalami sakit tulang belakang.

Alfalfa
Alfalfa membantu mengurangkan toksin di dalam usus, serta mencuci usus. Pengambilan alfalfa akan memudahkan usus pergerakan usus serta memudahkan najis untuk keluar. Selain itu, ia membantu menambahkan susu badan bagi ibu yang menyusu. 

Jadi, jika anda ibu yang sedang mengalami sembelit atau buasir ketika dalam pantang, atau pernah mangalami masalah ini ketika pantang yang lepas, saya syorkan anda amalkan tips di atas, bersama dengan pengambilan alfalfa dan ostematrix. 

Dengan hanya RM114, anda akan menyelamatkan diri anda dari tekanan jiwa akibat masalah sembelit ini. Selain itu, jimat masa anda dari duduk lama-lama dalam toilet ^-^

Apa tunggu lagi, hubungi saya untuk order sebelum sembelit anda menjadi buasir!!!

Leave a Reply