Tips Kembali Kurus Bagi Ibu Berpantang Agar Badan Seperti Kerengga

Orang kata, kalau ibu menyusukan bayi, si ibu boleh kurus ramping. Ye ke? Tapi bagaimana? Tapi saya sendiri tengok memang ibu menyusu, dulu badan macam tong dram, sekrang dah macam kerengga. Jeles mak, nyah!!!

Ketika ibu-ibu mengandung, badan kita akan membentuk selapis lapisan lemak yang dipanggil ‘brown fat’ secara automatik. Brown fat ini terdiri daripada mitokondria, yang menghasilkan tenaga dan menggunakan lemak dan gula di dalam darah ibu dan membakarkannya. Ia juga memastikan ibu mempunyai lemak yang mencukupi untuk memulakan dan meneruskan penyusuan. Lapisan lemak ini juga berfungsi untuk mengekalkan suhu tubuh badan bayi.

Setiap kali kita menyusukan bayi, sejumlah kalori akan terbakar ketika proses penghasilan susu berlaku dan ini akan membantu ibu untuk kekal ramping selepas melahirkan. Dengan penjagaan makanan serta senaman yang berkala, maka ibu akan lebih cepat ramping selepas melahirkan.

Bagi saya sendiri pulak, oleh sebab saya ni jenis yang vepat naik berat, tapi nak turunnya menyiput, memang agak mencabar. Silap-silap makin menaik berat badan lagilah ada. Jadi saya memang amat memerlukan bantuan beberapa jenis supplement.

Alfalfa
Alfalfa ni saya ambik sebab nak tambahkan susu badan. Ia merupakan milk booster yang berkesan untuk saya. Selain itu, ia juga membanyu membuang toksin di dalam badan kita. Maka, semakin banyak toksin yang dibuang, semakin cepat ibu kurus kembali.

Omega Guard (minyak ikan)
Ini yang palinh hebat. Pelbagai fungsi. Nak bagi turun kolestrol, nak bakar lemak lama yang termendap dalam badan, nak jaga jantung, malah, nak kurus pun dia jugak. Selain itu, yang paling penting , ia membekalkan EPA dan DHA yang baik untuk anak yang disusukan.

Lecithin
Ini saya ambil sebab nak elak sumbatan pada duktus susu yang boleh menyebabkan bwngkak susu. Sakit sangat bila susu bengkak. Selain itu, ia juga membantu membakar lemak yang baru terbentuk. Ia juga membantu melembutkan najis agar tidaklah duduk dalam toilet tu lama sangat. 

Jadi, nak kurus ramping balik, atau nak makin ramping macam kerengga selepas bersalin adalah tidak mustahil. Susukan anak banyak-banyak, dan jangan lupa supplement yang bisa membantu.

4 Comments

  1. Norhayati Suaib 15 November 2014
  2. ainun m 15 November 2014
    • Umie 15 November 2014
  3. ummu khayla jual vitamin 21 September 2015

Leave a Reply