Tips Tambah Tenaga dan Elak Lesu Sepanjang Hari

Kekal bertenaga sepanjang hari bukan mudah. Lagi-lagi bagi seorang suri rumah yang mempunyai anak kecil seperti saya. Kadang-kadang pukul 10 dah bertenggek di sofa mengantuk. 
Jadi hari ni, saya nak share 5 tips agar kita dapat kekal bertenaga sepanjang hari. 

TIPS BERTENAGA SEPANJANG HARI

TIPS #1: MINUM AIR

Kita letih sebab dehidrasi. Jadi minum banyak banyak air untuk kekal hidrasi. Sel dalam tubuh kita perlukan air untuk bertenaga.

TIPS #2: KURANGKAN MAKAN SARAPAN YANG TERLALU BERAT

Makan nasi lemak adalah tidak digalakkan. Nasi putih tinggi karbohidrat. Karbohidrat ni memberi tenaga dalam jangka masa yang pendek saja. Lepas tu, dah takde tenaga
Boleh gantikan sarapan berat dengan makan kudapan, atau snek berkhasiat seperti kekacang, yogurt rendah lemak dan buah-buahan.

TIPS #3: BERGERAK

Bila kita duduk statik kat satu tempat je, memang kita akan mudah bosan dan letih. Cuba stretch tangan sikit, berdiri dan berjalan.
Kalau boleh, jog sikit ke. Atau pandang luar tingkap ofis, kira berapa kereta lalu kat jalan raya depan tu 😉
Bila kita melatih otak kita untuk buat benda lain sikit dari benda rutin, otak kita akan jadi lebih segar, lebih excited sebab ada benda baru nak kena accomplish 😀

TIPS #4: TIDUR YANG CUKUP

Dapatkan tidur yang cukup. Kalau tidur kita tak cukup, kita akan bangun pagi dengan rasa lemah dan tak segar.
Dan ini akan affect mood kita sepanjang hari, sekaligus membuatkan kita letih sepanjang hari
tips bertenaga

TIPS #5: SUPPLEMENT TENAGA

Shaklee menyediakan Set Tenaga yang sangat sesuai untuk lelaki dan wanita. Wanita yang bujang boleh, ibu menyusu boleh, bahkan ibu mengandung pun boleh.
Set Tenaga ini terdiri dari VivixESP, Vitalea, Performance Drink dan Ostematrix.
Vivix merupakan sejenis campuran botani yang kaya dengan resveratrol yang membantu membaiki sel-sel dalam badan anda agar lebih bertenaga. 


ESP ni merupakan minuman protein yang rendah glisemik. Bagus minum semasa sarapan.
bertenaga sepanjang hari
Vitalea merupakan multivitamin yang diformulakan bersama zat besi. Zat besi penting untuk mengangkut oksigen dalam darah. Bila sel cukup oksigen, baru lah tubuh akan lebih bertenaga.
Tapi kalau tak cukup oksigen, tubuh akan cepat letih.
Performance Drink membantu tubuh untuk hidrasi lebih lama, sepanjang hari. Ia membantu hidrasi lebih baik dari air.
Ostematrix merupakan salah satu vitamin kegemaran saya. Ia membantu kita untuk mendapatkan tidur yang berkualiti. Insya-Allah esok pagi bila bangun, kita akan rasa segar bugar.
Harga untuk satu set hanya RM 872 sahaja, termasuk pos, bertahan hingga 2 bulan. Kalau nak beli loose pun boleh.
Order sekarang untuk atasi masalah letih dan lesu anda! ^_^


Sithy Harjieah
Shaklee ID: 919085
012.887.9897
sithyharjieah@gmail.com

Leave a Reply